Meyer Papegaai
Poicephalus Meyeri Meyeri
© Senna Papegaaien


De meyer papegaai is een kleine soort papegaai die niet onder doet voor de grotere papegaaien. Zijn broertje, de Bonte Boer of Senegal papegaai is veel bekender. Hij heeft een ondeugende schittering in zijn ogen als hij wat uithaalt of als hij vrolijk is. In Nederland zijn er speciale verenigingen voor de Poicephalus soorten.

Van oorsprong komen de meyer papegaaien uit Centraal- en oost Afrika. Er zijn zes soorten meyer papegaaien bekend, waarvan de meyeri de meest voorkomende is in Nederland.

Ze zijn ongeveer 21-23 cm groot, wegen bij geboorte 4 tot 6 gram en bij volwassen gewicht 120 gram. De mannen en poppen verschillen niet zo heel veel van elkaar. De pop is iets fijner gebouwd, maar u begrijpt dat dit niet erg betrouwbaar is. De enige methode om het zeker te weten is via endoscopisch onderzoek of via een DNA onderzoek. Een endoscopisch onderzoek wordt verricht door een dierenarts en bij een DNA onderzoek kunt u kleine veertjes van de buik, uittrekken en opsturen naar een laboratorium bv Gendika. Voordeel van een DNA onderzoek is dat het minder stress oplevert voor de vogel dan een dierenarts bezoek.

De bevedering is overwegend donkergrijsgroen. Ze hebben een lichtgroene buik en donker grijsgroen met een bruine waas op de vleugels, wat een hele aparte glans geeft. De kop is donkergrijs met een gele band op het voorhoofd, welke bij jonge vogels nog ontbreekt. Het mooist is de blauwe rug en de knalgele en zwarte onderkant van de vleugels die je goed ziet als ze vliegen.

Meyer papegaaien hebben een breed assortiment aan geluiden. Ze gaan van heel lief brabbelen, tot mopperen en een schril shrieeeek, shrieeeek geluid. Aan hun geluiden kan je ook makkelijk aflezen in wat voor een stemming ze zijn of begrijpen wat ze bedoelen. Praten en een beetje imiteren behoort tot de mogelijkheden, maar komt niet zo heel veel voor.

Meyer papegaaien kunnen hard bijten, maar mits goed gesocialiseerd zullen ze het niet gauw doen. Ze zijn eigenwijs, vriendelijk, heel alert en vragen veel aandacht. Ze zijn intelligent en vinden het leuk om dingen te leren. Ze zijn niet eenkennig en kunnen heel erg tam worden. En dat allemaal maakt ze heel geschikt voor het gezin.

Het zijn echte knagers en kunnen binnen no-time een tak, of uw spullen vernielen. Geef ze daarom vooral de mogelijk om de knaaglust te botvieren op speeltjes, takken en pellets. De kooi dient dan ook lekker groot te zijn met veel dingen om te doen. Zeker als u er maar één heeft of veel van huis weg bent.

Hun knuffelgehalte is hoog en ze zitten graag bij je op de schouder, mits dit jong is aangeleerd. Opvoeding en socialisatie spelen een grote rol bij de opvoeding. Het zijn rappe en snelle vliegers.

© Senna Papegaaien

De voeding bestaat uit 50% Grof parkietenzaad zonder zonnepitten en een klein beetje premium papegaaienvoer, en 50% pellets. Wij geven ze een mengsel van Harrison, Pretty-Bird, Eco-bird en Nutribird.

Daarnaast geven wij ze dagelijks een portie fruit en groente vermengd met een schepje eivoer extra, dat is met gedroogde insecten en garnaaltjes. Ze mogen, behalve advocado waar ze erg ziek van kunnen worden, verder elke fruit en groente soort hebben. Let wel op met vet en kruiden, deze zijn ook niet echt goed. Zoals elke Afrikaanse vogel hebben ook de meyer papegaaien meer behoefte aan kalk. Standaard een bakje met Bogena Vogelmineralen waar oestergrit in zit is wenselijk zodat ze naar believen kunnen nemen. Als u pellets aanschaft, neem dan pellets die geschikt zijn voor de grijsroodstaart papegaai. Dan zit er al extra kalk in verwerkt. Eens in de zoveel weken verstrekken wij Bogena multiVit druppels met Vitamine A door het water.

Meyer papegaaien die een goede en gezonde voeding krijgen zullen zelden ziek worden. Bespaar dus nooit op de voeding.

Terug